Sam, die voor het laatst op de Veemkade werd gezien, werd na intensieve zoekacties in het water gevonden. Hij was sinds zaterdagavond vermist na een avondje stappen in Noord. Zijn fiets is echter nog niet teruggevonden. Gedurende de zoektocht werden flyers in de stad verspreid, en op sociale media werd een oproep tot hulp massaal gedeeld. Sams verdwijning zorgde voor grote bezorgdheid bij vrienden en familie.

Sam werd voor het laatst gezien op de Veemkade, zoals gemeld door een politiewoordvoerder op woensdagochtend. Dit zorgde ervoor dat de politie een meer gericht zoekgebied kon aanwijzen. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen zette boten in voor het onderzoek. Een groot politieschip voer heen en weer in de IJhaven, terwijl een kleiner bootje met gespecialiseerde apparatuur tussen de schepen aan de wal zocht. Rond 12.45 uur ontdekte de politie een lichaam in het water. De weg langs het water werd afgesloten en er werd een calamiteitencontainer van de politie geplaatst. Tevens arriveerden de Forensische Opsporing en de recherche om onderzoek te verrichten.

Sam was vermist sinds de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij met vrienden was gaan stappen in de club Skatecafé in Noord. Na afscheid te hebben genomen van zijn vrienden bij de pont, fietste hij naar huis, vlakbij het Amstelstation. Zijn vriend Rutger meldde maandag dat Sam de volgende ochtend niet reageerde op berichten en niet thuis was gekomen. Familie en vrienden waren zeer bezorgd en vreesden het ergste.De afgelopen drie dagen is er intensief gezocht naar Sam. In de hele stad zijn flyers verspreid, en op sociale media is een oproep om naar hem uit te kijken massaal gedeeld gedurende dagen. Bewoners langs de route van het Centraal Station naar het Amstelstation werden verzocht beelden van deurbelcameras te delen. Tot op heden is de fiets van Sam (een donkergroene Gazelle met een rood Abusslot) nog niet gevonden.