De politie ontdekte via een onverwachte situatie waarbij J. de S. (31) opschepte over zijn dure horloge een spoor van witwassen, resulterend in een huiszoeking waarbij bijna 60.000 euro contant geld, een gouden Rolex en dure merkkleding werden aangetroffen, nadat De S. zichzelf onbedoeld in de aandacht plaatste door zijn horloge te vergelijken met de jaarsalarissen van agenten.
De politie ontdekte bij toeval een spoor van witwassen toen een man uit Lamswaarde opschepte over de waarde van zijn horloge. J. de S. (31) zette zichzelf onbedoeld in de schijnwerpers door te pochen over de waarde van zijn kostbare horloge, wat resulteerde in een huiszoekingsactie waarbij bijna 60.000 euro aan contant geld, dure merkkleding en een gouden Rolex werden gevonden.
Het incident vond plaats in 2020 in Middelburg toen De S. de waarde van zijn horloge vergeleek met de jaarsalarissen van agenten. Dit bracht de politie ertoe zijn achtergrond te onderzoeken. Dit onderzoek onthulde dat De S. weinig legale inkomsten had, maar wel meerdere autos, waaronder een Mercedes, op zijn naam had staan. Ook was hij eerder in aanraking geweest met justitie voor witwassen en overtreding van de Opiumwet.
Op 30 maart 2021 werd De S. gearresteerd in het huis van een vriend in Kloosterzande. Tijdens huiszoekingen vond de politie 53.400 euro in contanten, waarvan 4000 euro in de trainingsbroek van De S. zat.
"Volgens de verdachte bewaarde hij het geld voor iemand anders. Hij wilde niet zeggen wie", vertelde de officier van justitie in de Middelburgse rechtbank. Het geld werd gevonden in sealbags verborgen in een doos uien, wat het vermoeden van witwassen rechtvaardigde vanwege de onverifieerbare herkomst.
Naast het contante geld werden ook dure kledingstukken ontdekt in de panden, tegen de verklaring van De S. in dat ze nep zouden zijn. Over de Rolex die De S. bezat, beweerde hij deze in termijnen te hebben afbetaald aan een juwelier in de Antwerpse Jodenbuurt. "Ook niet verifieerbaar omdat hij niet meer wist waar", aldus de officier. Dit contrasteerde sterk met De S.s vermeende jaarinkomen van 2947 euro.
De S. ontbrak tijdens de behandeling van de zaak en gaf geen verklaring voor de aantijgingen. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 225 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk met aftrek van voorarrest, vanwege een eerdere veroordeling tijdens zijn proeftijd. Los van deze zaak in Nederland riskeert De S. in België een lange gevangenisstraf wegens vermeende betrokkenheid bij drugshandel. De uitspraak volgt op 19 januari in de rechtbank van Middelburg.