Uit het jaarlijkse onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie blijkt dat de politie vorig jaar 5700 misdrijven heeft geregistreerd waarbij de verdachte zich op het moment van het misdrijf bevond in een asielzoekerscentrum of een andere locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit aantal vertegenwoordigt een stijging van 38 procent in vergelijking met 2021. Deze toename komt overeen met de stijging van de gemiddelde bezettingsgraad van deze locaties, namelijk 39 procent.
Vorig jaar heeft de politie 5700 misdrijven geregistreerd waarbij de verdachte op het moment van het misdrijf verbleef in een asielzoekerscentrum of een andere locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie naar incidenten en misdrijven door asielzoekers. Dit aantal vertegenwoordigt een stijging van 38 procent ten opzichte van 2021. Deze stijging is volledig in lijn met de toename van de gemiddelde bezetting van deze locaties (39 procent).
In 2022 verbleven in totaal 83.000 asielzoekers, voor zowel korte als langere periodes, in een asielzoekerscentrum (azc) of in de (crisis)noodopvang. Van deze groep werden 2300 individuen op enig moment verdacht van een misdrijf, wat neerkomt op 3 procent van het totale aantal mensen op COA-locaties. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) beschouwt dit als \"een klein deel\", gezien het feit dat er relatief veel mannen en jongvolwassenen betrokken zijn bij de asielprocedure. Bovendien is er ook bij Nederlanders met een vergelijkbaar profiel een hogere criminaliteitsgraad dan het gemiddelde in de samenleving.