Islamitische Staat claimt aanslag op Zweedse voetbalfans in Brussel

Islamitische Staat zegt in een boodschap op Telegram verantwoordelijk te zijn voor de aanslag van maandag in het centrum van Brussel. De verdachte van de aanslag zei zelf op sociale media ook al dat hij lid was van de terreurorganisatie.
Bij de schietpartij kwamen twee Zweden om het leven, een derde persoon raakte zwaargewond.

De schutter werd dinsdagochtend door de Belgische politie doodgeschoten. Omdat er geen rekening wordt gehouden met meer daders, is het dreigingsniveau nu teruggeschroefd, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De aanslagpleger was een 45-jarige man uit Tunesië. De personen die hij doodschoot bij een flat waren in de zestig en in de zeventig, heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld aan SVT Nyheter. Een taxichauffeur raakte zwaargewond. Hij was ook in de zeventig. De verdachte verbleef zonder geldige papieren in België.De Zweedse premier Ulf Kristersson reageerde met afschuw op de schietpartij. Kristersson zei dat Zweden in moderne tijden "nog nooit zo bedreigd is als nu". De nationaliteit van de slachtoffers zou het motief zijn geweest van de schutter.

Het is nog onduidelijk of de schietpartij iets te maken heeft met de koranverbrandingen in Zweden van afgelopen zomer. Die leidden tot hevige protesten in islamitische landen. Terreurbeweging Al Qaida riep zelfs op tot aanslagen tegen Zweden.

De Zweedse regering veroordeelde de verbrandingen, maar zei ook dat ze er niets tegen kan doen. De demonstraties vallen onder de vrijheid van meningsuiting.