De politie huurt twee waterkanonnen uit Italië voor een periode van 30 maanden, met een optie tot koop, om de zes eigen watervoertuigen te vervangen. De bemanning wordt de komende weken opgeleid en de waterkanonnen zullen standaard in Nederland gestationeerd zijn om beter voorbereid te zijn op onvoorspelbare situaties met grote groepen mensen.

De politie zal vanaf eind deze maand de beschikking hebben over twee waterkanonnen uit Italië, die ingezet kunnen worden indien nodig. Vorig jaar zijn er zes nieuwe waterkanonnen besteld, maar deze zijn nog niet beschikbaar. Daarom heeft de politie besloten om voorlopig twee exemplaren uit het buitenland te halen. De Italiaanse waterwerpers zullen gehuurd worden voor een periode van dertig maanden, met de optie tot koop. Ze zijn al in Den Haag aangekomen en de bemanningsleden zullen de komende weken worden opgeleid.

Sinds twee jaar moet de politie een beroep doen op België en Duitsland als ze een waterkanon willen inzetten, omdat de eigen watervoertuigen na meerdere klapbanden niet meer bruikbaar zijn en vervangen moeten worden. De voertuigen uit België en Duitsland werden eerder al ingezet als voorzorgsmaatregel bij geplande demonstraties en evenementen met een hoog veiligheidsrisico op ongeregeldheden, aldus de politie. Zo werden ze onder andere gebruikt bij de A12-blokkades van klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

Nu de politie twee Italiaanse waterkanonnen heeft gehuurd die de komende 2,5 jaar standaard in Nederland gestationeerd zullen zijn, is ze naar eigen zeggen beter voorbereid op onvoorspelbare situaties waar grote groepen mensen bij betrokken zijn.